čtvrtek 28. června 2007

Kam půjde úroková sazba FEDu

Dnes bude americký FED projednávat výši úrokové sazby. Převládá názor, že sazba zůstane na 5,25. A proč vůbec američaní touto sazbou hýbou a proč se celý svět klepe? Tato sazba je jedním z mála nástrojů na přikládání pod kotel americké ekonomiky. A nebo na druhou stranu pro přiškrcování vzduchu pod topeništěm, když se nám kotel příliš rozpálí.

Dnešní situace je výsledkem několika mála posledních let, kdy se FED rozhodl trochu přiškrtit ekonomickou mašinu rozjetou tak, že by se mohl kotel dalším a dalším přidáváním na topeniště (rozumí se peněz) rozletět na kusy. A tak se FED před časem rozhodl, že zdraží palivo (peníze) aby nebyl topič tak rozhazovačnej. Topič bude totiž muset svýmu bosovi po skončení směny dokladovat, proč ty účty za palivo jsou tak vysoké (když bylo palivo levné šéfa moc nezajímalo kolik se protopí).

A tak se dnes rozhoduje, či ventil s penězma nechat na stávající úrovni a neb či ho povolit resp. přiškrtit. Panuje shoda, že ventil zůstane nastavený tak jak je. No a proč to teda pak všichni tak sledujou? No protože se snaží z proslovu, který bude doprovázet projev o vyhlášení sazby vyčíst jak to bude příště. Snaží se vyčíst trend. A trend to je tvůj frend (rozuměj kámoš) jak říkají učitelé investování.
A na co se těšit příště? Tak třeba o tom co rozhoduje, že ekonomická mašina překračuje povolenou teplotu svého kotle? Přesněji řečeno jak FED stanoví povolenou teplotu?

Žádné komentáře: