středa 15. srpna 2007

Erste Bank je vystavena 3 miliardami ABS

Situace: (z hodnoceni Sal. Oppenheim 14.08.2007 - 13:18 Uhr) Erste Bank je vystavena 3 miliardami (zřejmě Euro pozn. překl.) ABS. Z toho 225 milionů jsou CDO (většina z roku 2000 a 2001) a 900mil jsou CLO . Je zde pouze zanedbatelné vystavení rizikovým hypotékám 2mil. http://www.finanztreff.de/ftreff/popup_news_druck.htm?id=27298100&sektion=ticker&awert=&u=0&k=0

Komentář: ABS (Asset-Backed Security)jsou finanční produkty, které slouží k zajištění dluhů, či půjček - může jít např. o krytí tzv. LBO (převzetí společnosti na dluh). CDO Colateral Debt Obligation = Vydávají banky k pokrytí dluhů společností, CLO Colateral Loan Obligation = používají banky k prodeji části svých půjček na trhu. Jde o tzv. moderní produkty, které do velké míry můžou za část problému současnosti. Problém není ani tak v produktu , ale v metodách a způsobech, jak je ohodnocována hodnota dluhopisů. Jelikož stanovení bonity dluhopisu provádí agentura, jenž je spíše zainteresovaná na nadhdnocování bonity než zástupce investora. Následkem toho dochází k nepřiměřeným spekulacím a pákovým obchodům s těmito produkty. Jestliže se později ukáže, že skutečná hodnota podkladového dluhu je nižšší, může dojít až ke krachu spekulanta a velkým problémům věřitelů.

2 komentáře:

zdeny řekl(a)...

This cult of debt has its origin in asymmetric pay structures that can overcompensate risk. It has been compounded by the trend of allowing managers, whether of structured debt or private equity funds, to in effect value their own portfolios. ( FT.com
Market downturns Tuesday August 14, 4:55 pm ET )

zdeny řekl(a)...

(The Panic of 2007
by John Mauldin
August 17, 2007)
The problem is, quite bluntly, that no one knows what the values of some of the mortgage-backed securities are. And if you don't know, you don't buy. And today, even very well-designed CDOs with no subprime exposure are selling at discounts, if they are selling at all. Senior bank loans are selling at an apparent discount to subordinated debt (which is not selling, so no one knows the value, so the "price" is the last trade).

And what about the banks that bought those CDOs? What exposure do they have? Are they in a fund or part of the bank capital? Do you want to lend them money on the overnight markets, for a few basis points more than government securities? The commercial paper market for many banks has simply evaporated. These banks depend on this market for their financing.

Last week, the Germans had to completely rescue an older, venerable bank which had a great deal of commercial paper and some off-balance-sheet funds which essentially made the bank's balance sheet negative. If you can't trust a German bank, who can you trust?