pondělí 13. srpna 2007

Goldman Sachs Hedge Fund v potížích

Situace: Podle aguntury AP (13.srpna 2007)
1.Goldman Sachs Hedge Fund přijme $3 miliardovou injekci kvůli velkým ztrátám na trhu. Bankovní krytí příjde od skupiny investorů vedených Goldman Sachs Group Inc. mezi ostatními jsou Broad, Greenberg's C.V. Starr & Co., a Perry Capital LLC.
http://biz.yahoo.com/ap/070813/goldman_funds.html?.v=4

2.Evropská centrální banka přidala potřetí v řadě $65.3 miliard do bankovního systému. Japonsko a Amerika nezůstali pozadu a také přispěli dalšími částkami.

Zdenyho komentář:
Ad 1. Tak to je perla. Jsem z toho v rozpacích. Po takové zprávě by se měl trh propadnout do pekel. Ale neupadl. Ba naopak celý den to vypadalo jako pozitivní zpráva a až v závěru se trh trochu začervenal (asi studem).
Ad 2. Proč právě Evropa vlévá největší balík peněz na uklidněnou? Že by bylo pravdou to co se dalo vyčíst mezi řádky? Že největšími nákupčími amerických dluhopisů byly evropské banky? Také jsem někde četl, že Američané chtěli, aby je z bryndy vytáhli Číňané. No snad se nedali přesvědčit. To by teď byli celkem nervózní a propad Číny by stabilitě jistě nepřidal. No a co Rusko? To nám totiž chybí do výčtu supervelmocí.

Update:
holsanm řekl(a)...
24.8. 2007 Dnes přišla agentura Bloomberg s informací, že investice Bank of China na trhu hypoték USA dosáhla výše skoro 10 mld. USD.


Poznámka: Určitě si musíte přečíst poslední analýzu mého oblíbence Garyho Kaltbauma. Né, že bych souhlasil se vším co napíše, ale obdivuju jeho neúprosný tah na bránu. Snaži se pojmenovávat věci pravými jmény a používá trefné příklady. Pokusím se odcitovat jeden odstavec z jeho posledního majstrštyku No One Has Learned Anything.
"No a co takovej Goldman? Ano, všemohoucí Goldman .... Všechno je vpořádku .. vše je OK .. když se vyrojily pověsti, že jeden z goldmanových fondů má velké ztráty (minulou středu 7.8.07 hodinu před uzavřením burzy - pozn. překladatele) . Goldman se zjevil a prohlásil, že ty pověsti o velkých ztrátách v jeho fondech jsou nepodložené. Když se tyto pověsti začali šířit - Dow Jones index, který byl v té chvíli nahoře o 180 bodů upadl o 190 dolů. Jakmile Goldman vystoupil, aby zprávy popřel jako nepodložené, trh okamžitě reagoval růstem o 150 bodů . A teď rychle zpět do současnosti. Jééžišimarjá. Goldman právě oznámil 26% ztrátu ve svém mega fondu. Za žádnou cenu ... nikdo by přece ve všemocném Goldmanu nelhal .. nebo snad jo? Jděte. No a jakou pokutu Goldman zaplatil? Co dělá Wall Street? Vyšetřuje Wall Street? Nic. Goldman jen oznámil další 3 miliardovou investici do svého fondu. To se může stát jen na Wall Streetu. Kdybych já byl 26% v mínusu tak zbankrotuju."

Tak snad jste tomu porozuměli. Na Vaše názory a odkazy se těší Z.

3 komentáře:

zdeny řekl(a)...

John Mauldin (http://www.investorsinsight.com): Problémy dneška jsou vynořující se krize likvidity pramenící z rizikových hypoték a zneužívaného " carry-trade" s japonským Yenem, laxního poskytování úverů a přebytku likvidity? (carry-trade = vypůjčení v jiné zemi za nižší úrok než v zemi kde jsou pak peníze užity)

zdeny řekl(a)...

Goldman's Equity Opportunities Fund měl šestinásobnou páku předtím než přišla pondělní záchranná operace. ( FT.com
Market downturns Tuesday August 14, 4:55 pm ET )

zdeny řekl(a)...

news.bbc.co.uk (Friday, 17 August 2007, 06:04 GMT 07:04 UK )Mezitím v US kolují pověsti, že Bear Stearns, který je těžce zaháčkován v problematickém sektoru s hypotékami, by mohl dostat pomoc od čínských bank.