úterý 7. srpna 2007

Je Erste banka vystavena problematickým americkým úvěrům?

Situace: Podle Thomson Financial je Erste banka vystavena americkým problematickým (subprime) hypotékám pouhými 2 miliony Eur. Hovoří o takměř nulovém vystavení rakouských bank problematickým americkým hypotékám.

Komentář: Jak můžeme vidět na příkladu společnosti American Home Mortagage, která včera (6.8.2007) požádala o ochranu před věřiteli dle zákona o bankrotu, nejistota nepanuje jen v oblasti problematických hypoték. Na rozdíl od asi padesátí hypotéčních společností, které zbankrotovaly tento rok se American Home Mortagage nezabývala problematickými hypotékami. Mířila do tzv. prime sektoru, kde klienti vykazují mnohem vyšší úvěrovou bonitu. K věřitelům společnosti American Home Mortagage patřily mnohé "špičkové" bankovní domy v čele s Deutsche bank. Je tedy otázkou zda a nakolik je naše Erste vystavena hypotéčním produktům americké provenience. Rozhodně bychom se jako investoři měli na tuto otázku managementu Erste ptát. Děkuji za Vaše názory a užitečné linky s informacemi.


6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Hele tak na Erste mi nešahej. To je jediná firma na kterou se u nás můžeš spolehnout.

Anonymní řekl(a)...

Seš nějákej pošahanej, jak dneska můžeš někomu věřit. Erste v tom jede určitě jede taky. Myslím tim ty americký hypotéky.

Anonymní řekl(a)...

Dobrej blog,pis vic.

Anonymní řekl(a)...

Nedávno měla rakouská banka BAWAG problémy po té co se provalila jejich problematická spolupráce s brokerem REFCO. Takže by to nebyla první rakouská baňka, která by "šáhla vedle"

Anonymní řekl(a)...

24.8. 2007 Dnes přišla agentura Bloomberg s informací, že investice Bank of China na trhu hypoték USA dosáhla výše skoro 10 mld. USD.

Anonymní řekl(a)...

Bank of China investovala do sektoru US hypoték cca 10 mld. USD

Bloomberg 24.8.2007