sobota 8. září 2007

Měl by FED snížit sazbu?

(www.frontlinethoughts.com/, 7. 0.2007) John Mauldin ve svém článku zveřejnil názory, které je často slyšet.
1. Ekonomika zeslabuje. Možná snad příjde i recese. Recese je ze své podstaty deflační, a tak jakékoliv inflační obavy můžme ponechat stranou. Pokud FED počká až na inflační data zpětně je skoro jisté, že už budeme v recesi.
2. Trh s úvěry je v nejhorší krizi za desítky let. Finanční instituce nevěří jedna druhé, protože jim chybí průhlednost. Trh s cennými papíry je připraven se zřítit. Hypotéky, kromě vládou jištěných, nejsou poskytovány či jsou za velmi vysoký úrok. Prosím pane Bernanke, mohli bychom mít alespoň půl procentní snížení než problémy pominou?
3. Trh s bydlením je na pokraji kolapsu. Počet exekucí je vysoký a stále roste. Potřebujem nižší sazbu, abychom pomohli vlastníkům domů a nastartovali trh s bydlením.

John říká : "ANO. FED by měl snížit sazbu. Moc to nepomůže, ale bude to alespoň něco."

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Je rozdíl mezi tím, co by měl FED udělat a co asi udělá. Myslím si, že sazby sníží, protože je na něj vyvíjen politický tlak, tlačí na něj také dozajista wall street, který si navyknul na "greenspanův put" jako na drogu. Z chování Bernankeho je však vidět, že cutnout nechce. Hrozí sice teoretické nebezpečí recese, ale na ceně komodit to není vidět. Zlato,ropa,zrniny, vše jde nahoru nebo přinejlepším stagnuje. To není prostředí pro cut.