sobota 12. dubna 2008

Kdo zachrání Bear Stearns & Co (BSC)?

Podle posledních zpráv se mračna nad gigantem investování firmou Bear Stearns & Co (BSC) hodně zatahují. V pátek vydala agentura AP článek o detailech hospodaření, které společnost sama uvolnila viz. Bear Stearns Details Financial Condition .
Pokusím se připomenu poslední vývoj kolem společnosti, která se ještě před rokem obchodovala za 160$ a dnes ji můžete mít za dolarů deset.
  • hodnota aktiv se od listopadu 2007 snížila o dalších 20%
  • příjem z obchodování se snížil na polovinu hodnot z roku 2007
  • o BSC se uchází JPMorgan Chase & Co (NYSE: JPM) s pomocí státu (FED) , který poskytne zvláštní fond (30mld $) na překlenutí problémů s úvěrovou tísní.
  • BSC prohlásila, že čelí rychlému odlivu zákazníků a možná bude muset vyhlásit bankrot pokud se převzetí firmou JPM nezdaří.
  • Iminentní riziko úpadku způsobily pověsti, které prosakovaly na trhu o tom, že je v nebezpečí nedostatku hotovosti a investoři nechtěli nadále s BSC obchodovat a ani ji půjčovat peníze.
Zdeny komentuje: BSC je jednou z největších obětí tzv. hypotéční krize. Její pád by znamenal ohromný otřes na trhu , který by jistě na svém konci působil ozdravně. Nicméně tento bankrot si nemůže FED dovolit, protože by mohl znamenat nekontrovatelný vývoj a nestabilitu. A kvůli stabilitě tu FED je. Nezbude než konstatovat, že čím je viník větší tím je zacházení s ním "spravedlivější". Do problémů se BSC nedostala totiž proto, že se zhoršila situace na trhu, ale tím, že sama zhoršila situaci na trhu.

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Jen bych chtel reagovat na vetu "A kvůli stabilitě tu FED je". Opravdu si to myslite nebo je to odnekud opsano?

Tem, kteri FED v roce 1913 zakladali, neslo o stabilitu ale o vlastni zisk. Stabilita byla jen jedna z mnoha zasterek.

Pekna kniha o tomto je "The Creature from Jekyll Island" od G. Edwarda Griffina.

zdeny řekl(a)...

Díky Miloši děkuju Vám za příspěvek. Úloha FEDu je jistě mnohoznačná a snad doufám, že alespoň FED sám ví kde je. Nicméně jsem nedávno četl názor, že FED nikdy na svých operacích neprodělal - což by napovídalo ve Váš prospěch.