pondělí 14. dubna 2008

Čtvrtá největší US banka další obětí

(By Ieva M. Augstums, AP Business Writer) Wachovia Corp. sníží dividendy a odprodá akcie za 7 mld dolarů, aby tak pokryla ztrátu způsobenou špatnými investicemi. Firma ohlásila ztrátu za poslední čtvrtletí ve výši $393 millionů dolarů. Cena akciíí při začátku obchodování (14.4.2008) spadla o 10% . Navíc firma propustí 500 svých zaměstnanců.

Zdenyho komentář: Je jen otázkou, zda bude stačit 7mld? Wachovia je opravdu asi ve veliké úvěrové tísni. Bude prodávat ze svého portfolia a to zřejmě akcie obchodovatelné. A nebo, že by se pokusili prodat odpadky (junk bond)? Někteří dokonce nazývají tyto cenné papíry toxickým odpadem (toxic waste). Tak by se totiž daly nazývat cenné papíry, které zbyly po machinacích s hypotékami a půjčkami. A jak víme prodej toxických odpadů neznamená pro vlastníka v žádném případě zisk, ale náklady a to pořádné (Pokud je teda nevyveze do rozvojových zemí a nepohodí někde na pláži).
Zdá se, že americké investiční banky se rozhodly pro taktiku zveřejňování ztrát po malých dávkách. Ostatně ani jinak nemohou. Přesně totiž své ztráty neznají. A k čemu může vést nucený prodej akcií - no napadá mne jedině - k poklesu ceny akcií. Pokud se ovšem opět nemýlím. Na Vaše názory se těším.

Žádné komentáře: