sobota 16. srpna 2008

Příležitosti jak profitovat z nové studené války

Na serveru seekingalpha.com jsem si přečetl pozoruhodný článek Martina Hutchinsona Opportunities to Profit from the New Cold War (Příležitosti jak profitovat z nové studené války). Určitě si přečtěte originál a tady se jen pokusím volně přeložit některé nejzajímavější postřehy a neopomenu zaujmout stanovisko v komentáři. Takže vperjod.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Příležitosti jak profitovat z nové studené války

Atˇse nám to líbí nebo né - NOVÁ STUDENÁ VÁLKA je tu. Stejně jako příležitosti k zisku. Situace kolem Gruzie efektivně nastolila novou studenou válku. A proto jsou zde, jak investiční příležitosti, tak oblasti, kterým by se měl potenciální investor vyhnout, obzvláště když Putin se zdá být více nebezpečný než poněkud lenošný Brežněv.
Určitě byste si měli dát pozor na Gruzii, Kazachstán a Ukrajinu (Článek uvádí některé důvody ) a pak je tu zejména Rusko samotné.
Investování v Rusku bylo vždy něco jako návštěva v Las Vegas, ale teď je to jako byste vsázeli velké peníze v kasínu, o kterém víte, že patří Mafii. Možná vyhrajete, ale pravděpodobnost, že o svý prašulky příjdete je mnohem větší. A co více, ruská tendence provádět agresivní akce bez obav o západní reakce pravděpodobně způsobí prudké pády akcíí, jako odpověď Wall Streetu na jeho pokus všeho se zbavit a z ruského trhu odejít.
Za dosud dobrým hospodařením Ruska můžeme do velké míry vidět stoupající ceny ropy. Ale ceny ropy se obrátí v určitém bodě, (nic neroste do nebe) v němž Rusko se svým gangsterským přístupem a drahou vojenskou mašinerií určitě brzy narazí na potřebu nových děněg (peněz). A tak jako ve Venezuele, budou první na ráně zahraniční investoři jako nejpravděpodobnější cíl k plenění.
Většina zemí Eurolandu je zranitelná energetickým vydíráním Putinova Ruska, které navíc nyní vyřadilo Gruzínské ropovody přivádějící neruské suroviny do Evropy. Pokud ruská válkychtivost bude pokračovat, evropské země zvednou své obranné rozpočty, aby ubránily sebe a své spojence na linii dotyku s Ruskem (Estonsko , Litva a Lotyšsko). Na jedné straně to povede k velkému tlaku na vládní finance a zpomalení ekonomického růstu, na straně druhé přinese potenciální zisky u na obranu orientovaných akcií. Jako jsou BAE Systems (BAESY.PK) a EADS (EADSY.PK).
Spojené státy budou své obranné rozpočty také navyšovat. Favority pak budou Boeing Co. (BA), výrobce nevi bombardéru B-2 Northrop Grumman Corp. (NOC) a Lockheed Martin Corp. (LMT) tak jako tomu bylo v 80tých letech.
Zeměmi, které budou pravděpodobně profitovat, jsou ty, které budou tzv. nezúčastněné jako např. Indie, Čína a Brazílie..........

Komentář: Tak to je darda, myslíte, že se vrátí studená válka? Já sám jsem vděčný Bohu, že tentokrát jsem na správné straně. Článek mne velice zaujal tím, že konstatoval bez uzardění hotovou věc - STUDENÁ VÁLKA se rozhořela. A pak mne přivedl opět k přemýšlení na téma existence etického kodexu investora. Naposledy jsem se tímto problémem zabýval ve spojení s akciemi tabákových společností. Teď je tu nový aspekt - je morální vydělávat na válce ať je teplá nebo studená? V tomto ohledu stojíme před různou argumentací: "Když ne já pak někdo jiný. A proč to teda nemůžu být já, kdo zbohatne? Ale vždyť svými penězi přispějeme na správnou věc - na obranu našich svobod ...". Tak nevím osobně jsem ochoten bojovat za naše svobody, tak proč nepřispět svými penězi? A tak možná záleží na motivaci a na tom co máme v srdci. Na vaše názory se těším.

Žádné komentáře: