úterý 23. října 2012

Nestavme ekonomické zájmy nad zájem o svobodu člověka.

V roce 1963, v Berlíně, u berlínské zdi, zdi, která oddělovala svobodný západní Berlín od komunistického Německa pronesl americký prezident J.F.Kennedy svůj nesmrtelný projev. V tomto projevu říká:”A jsou dokonce lidé, kteří říkají, že komunismus je zlo, ale zároveň říkají, že západu umožňují pokrok. Ať přijdou do Berlína … Nikdy jsme nemuseli stavět zeď, abychom v ní udrželi národ a bránili jim odejít”.
Mnozí možná přemýšlíme obdobně. Podléháme pokušení vyměnit své problémy za problémy jiných lidí. Tak například si řekneme, že náš nízký plat máme proto, že jsou nepřízpůsobivým občanům vypláceny štědré sociální dávky. Aniž by byla přímá souvislost mezi mým platem a sociálními dávkami, podléháme takovým rádoby obecným  formulacím.  Takové výroky a jejich přijetí mají nedozírné následky na naše duševní zdraví.  
A co teprve výrok předsedy vlády, který prohlásí, že kritika praktik některých zemí vedoucích k omezování svobod jedinců ovlivňuje náš zahraniční obchod a měla by být velice opatrná?  “Náš” zahraniční obchod a potažmo životní úroveň každého občana naší drahé země. Ano pokus vyměnit naše problémy za problémy těch druhých.  Jinými slovy náš premiér říká, nekritizujte nesvobodné režimy i když tam není úplně vše vpořádku (a kde je, že?), umožňuje nám to přeci pokrok.
Mám-li tedy nějaké poselství. Nestavme ekonomické zájmy nad zájem o svobodu člověka. Protože svoboda - znamená dodržení práva pro toho nejmenšího z nejmenších. A pokud si myslíme, že patříme k těm šťastnějším  - silným, bohatším - je naší povinností se o ty slabé starat, alespoň tím že se budeme vymezovat vůči nešťastným prohlášením našich představitelů.    

Žádné komentáře: