pondělí 9. července 2007

O co jde na americkém trhu s nemovitostmi?

Situace: V poslední době se stále více zmiňuje trh s bydlením jako rizikový faktor pro vývoj ekonomiky ve Spojených státech a samozřejmě zprostředkovaně pro ekonomiku globální. Přečetl jsem několik článků na toto téma a v následujících několika odstavcích se pokusím si situaci zanalyzovat.

Komentář: Začalo to asi někdy ke konci devadesátých let. Několik faktorů způsobilo nebývalý rozmach realitního trhu s bydlením. Levné peníze (nízká úroková míra), nedostatečná nabídka nemovitostí, vstřícný postoj věřitelů a koupěchtivost Američanů rozjeli tzv. realitní boom. Ceny nemovitostí začali stoupat o desítky procent ročně. Levné peníze, však umožnily, aby se rozjela výstavba nových domů v ohromném množství a alespoň trochu držet krok s poptávkou.

V této době Američané platili vysoké zálohy na domy, které se ještě nezačali stavět s vědomím, že příští rok by je to stálo třeba o 30 procent více. Kdo zachytil nástup této horečky dokázal na nemovitosti značně vydělat. Rozjetý trh s bydlením rozhýbal celou ekonomiku. Nezaměstnanost počala klesat, platy stoupat, zisky firem rostly a počal se objevovat strašák inflace. Strach z přehřátí ekonomiky. A tak FED (státní dozor nad stavem ekonomiky) začal zvyšovat sazby úroků na mezibankovním trhu (od této sazby se odvozují úroky všech ostatních půjček). Cílem tohoto zvyšování je poněkud ochladit ekonomiku, trh s bydlením nevyjímaje.

(Nytimes: "When the housing market was hot a couple of years ago, Mr. Godi said, house prices here were increasing 20 percent a year. Now, he said, the prices are falling as much as 10 percent to 12 percent a year.")

Díky změně úrokových sazeb, zvýšené nabídce nemovitostí, poklesu poptávky došlo k situaci, kdy začal klesat prodej stávajících domu, prodej nových domů i počet nově započatých staveb. Trh s bydlením začíná stagnovat (počátek roku 2007). V této době se dovídáme o praxi věřitelů na trhu s hypotékami. Shovívavém přístupu k uzavírání hypoték. Až 25 procent hypoték je považováno za rizikové z hlediska možného nesplácení dlužníkem.

A to není vše. Hypotéky sloužily jako zástava pro další finanční produkty velkého světa financí. Tzv. pákové produkty přinášely organizátorům nebývalé zisky. Avšak jen do doby, kdy trh s nemovitostmi rostl a lidé spláceli své půjčky. Stejná páka, ale v záporném směru začala působit se stagnací a nesplácením hypoték. První velké bankroty finančních institucí jsou na obzoru a sním i strach z tzv. efektu přelití do dalších sektorů.


Žádné komentáře: