pátek 24. srpna 2007

Oběti hypotéčních balíčků

Pokusím se shrnou některé publikované případy postižených americkými rizikovými hypotékami.

(Reuters, 24.8.2007) - Zisk společnosti Merrill Lynch & Co. Inc. by mohl dostat tvrdou ránu pokud velké americké makléřské firmy sníží hodnotu (rating) asi $1 miliardy aktiv krytých rizikovými hypotékami, které Merrill koupil před 9 měsíci.

(BLOOMBERG NEWS,24.8. 2007)
"Bank of China Ltd. druhá největší čínská banka - prohlásila, že drží cenné papíry kryté americkými rizikovými hypotékami v hodnotě $9.7 miliard. Je to zatím nejvíce ze všech asijských společností. "

(NYTIMES, 23.8.2007) Lehman Brothers, přední balíčkovač rizikových hypoték na cenné papíry ohlásil (22.8.2007), že uzavře svou divizi půjček na bydlení BNC Mortgage a propustí 1.200 zaměstnanců. Lehman Brothers je jeden z hlavních hráčů na poli hypoték a úpisu cenných papírů zaručených rizikovými hypotékami. V roce 2006 měli asi 11procent trhu. Lehman Brothers vlastní ještě společnost Aurora Mortgage, která se specializuje na hypoteký pro klienty s dobrým kreditem. Tato společnost bude pokračovat a v budoucnu snad i naváže na činnost s rizikovější skupinou klientů. Podle Lehmanových bratří v posledních devíti měsících uzavřelo své firmy či deklarovalo bankrot 1200 hypotéčních půjčovatelů.

Komentář: BNC Mortgage bude rozpuštěna a vypuštěna, zaměstnanci rozmetání, papíry poztráceny, historie zapomenuta. Aby se snad nepřišlo na to jakouže to balíčkovací technologii používali.

(22.srpna 2007, Reuters) First Magnus Financial Corp, jeden z největších amerických poskytovatelů hypoték vyhledal zákonnou ochranu před bankrotem.

(Reuters 20.8.2007)SachsenLB (Saská banka) je vystavená nedostatku likvidity. SachsenLB investovala do produktů krytých americkými rizikovými hypotékami. Skupina zemských bank se shodla na poskytnutí úvěru v sumě přes 17 miliard eur. (27.8.2007, dealbook.blogs.nytimes.com) Sachsen LB’s exposure to investment conduits was more than 17 billion euros, equal to more than 10 times its core capital and more than one-quarter of its total assets, Peter Burbank, a vice president at Moody’s Investors Service, said last week in a conference call with investors. The newspaper Süddeutsche Zeitung reported Friday that Sachsen LB had investments worth as much as 65 billion euros in five funds held by a Dublin-based subsidiary, Sachsen LB Europe. But Sachsen LB refuted the figure, saying that it was only a theoretical sum.

(15.8.2007 Reuters) Deutsche Bank poskytla finanční výpomoc německé bance IKB poté, co se IKB dostala do problémů v souvislosti s americkými rizikovými hypotékami. Jde potenciálně o miliardy (zřejmě €). Deutsche Bank byla také věřitelem HomeBanc Corp, americký hypoteční poskytovatel, který vyhledal ochranu před bankrotem.

(AP,13.srpna 2007)
Goldman Sachs Hedge Fund přijme $3 miliardovou injekci kvůli velkým ztrátám na trhu. Bankovní krytí příjde od skupiny investorů vedených Goldman Sachs Group Inc. mezi ostatními jsou Broad, Greenberg's C.V. Starr & Co., a Perry Capital LLC.

(Reuters, 10.8. 2007)
Francouzská banka BNP Paribas pozastavila činnost třem fondům investujícím do amerických hypotéčních produktů, tak aby klienti nemohli vybrat své peníze z fondů a zajistila tak finanční stabilitu systému.

Žádné komentáře: