pátek 24. srpna 2007

Bank of China je vystavena US rizikovým hypotékám ve výši cca 10mld dolarů

Situace:
(BLOOMBERG NEWS,24.8. 2007)
"Bank of China Ltd. druhá největší čínská banka - prohlásila, že drží cenné papíry jištěné americkými rizikovými hypotékami v hodnotě $9.7 miliard. Je to zatím nejvíce ze všech asijských společností. "

(24.8.2007, www.nytimes.com)
"Bank of China včera prohlásila, že přijala opatření adekvátní tomu, že většina investic je hodnocena A ratingem neb vice. Předseda Xiao Gang prohlásil, že banka začala přijímat opatření již od června(2007). "

"Citigroup Inc. analytička Tracy Yu vzkázala klientům, že 97 procent Bank of China portfolia s rizikovými hypotékami je klasifikováno AA nebo více a že nemusí panikařit."

(www.businessweek.com, 25.8.2007) : Reprezentant kongresu Barney Frank (D-Mass.) nedávno oznámil, že uspořádá slyšení o roli ratingových agentůr v krizi rizikových hypoték.

Komentář:
Odvolávat se v dnešní situaci na rating je pošetilé. V první řadě by měli všechny ratingové agentury zrušit jakýkoliv rating na cenných papírech krytých rizikovými hypotékami, aby si mohli zachovat ještě alespoň nějákou tvář. Ratingové agentůry mají nejmáslovatější hlavy ze všech. Bank of China by je měl zažalovat a ne se odvolávat na jejich kredit.


Žádné komentáře: