čtvrtek 23. srpna 2007

Bernanke na to nemá

Doporučuji vynikající analýzu na http://www.businessweek.com

It's Out of Bernanke's Reach

s podtitulem „Je jen málo, co může Fed udělat aby zaplnil informační vakuum skrývající se za panikou investorů.“ od Petra Coye

Zkusím vypsat pár citací z tohoto analytického dílka hodného důkladného prostudování.

„FED nemohl a nemůže najít kořeny problémů krize trhů. Problémem je nedostatek důležitých informací.“

Komentář:

Tak to zas taková perla není, ale jen pro připomenutí těm kteří říkají, že problém je ve špatně nastavené státní regulaci.

„Půjčovatelé (většinou komerční banky pozn. překl.) vědí, že jsou miliardy špatných aktiv, jako např. cenné papíry kryté pošetilými nebo podvodnými hypotékami. Co nevědí, kdo drží tato špatná aktiva. A tak, když přijdou žadatelé o půjčku nabízející podezřelé cenné papíry jako zástavu na půjčku, nejbezpečnější pro banku je říci ne. A když každý řekne ne najednou – výsledkem je úvěrová tíseň, která pokud trvá, může způsobit recesi.“

Komentář: Chvíli mi trvalo než jsem pochopil co znamená, že banky nevědí, kdo drží špatná aktiva. To souvisí s tím, že většina těch cenných papírů je ohodnocena stejně tzn. např AAA a to velice „váženými“ ratingovými agenturami (většinou ne jednou) , Řekl bych, že jde o jakousi inflaci ratingu. Všichni mají dobrý rating - ale to přeci není možné. Těm, kteří poznali socialismus to musí něco připomínat.

„Jde o první vážnou krizi moderního finančnictví. Nastala, když se investoři rozhodli, že nadále nebudou kupovat aktiva, kterým nerozumějí. Je to moderní verze útoku na banky z třicátých let.“

Komentář:
Jestli půjde o krizi podobné té z minulého století ukáže až čas. Ale je tu zajímavá podobnost. Posledním hřebíčkem do rakve byl nedostatek kapitálů a informací.

"Zaplavením ekonomiky penězy by FED vykoupil stejně tak dobré i špatné – znovuoživil by ekonomiku, ale zároveň by povzbudil dlužníky, aby dělali stejně malicherné dluhy do budoucnosti. Úvěrové chyby několika posledních let jsou tak závažné, že nemůžou být jednoduše FEDem odstraněny."

Komentář:
To nezní povzbudivě. A jaký jediný lék na krizi nabízí autor. Otevřenost. Dokud nebude nikdo vědět jaký dluh je dobrý a jaký špatný bude trvat krize. A rozplést ten začmodrchanec úvěrových slepenců nebude jednoduché a potrvá určitou dobu. Všichni teď křičí na FED dělejte něco. Ale ptali se stvořitelé hypotéčních dluhopisových monster někoho na názor, když slévaly hypotéky různé bonity do jednoho dluhopisového slitku s ratingem AAA? Bude nutné slitek znovu zahřát a oddělit jednotlivé složky a určit o jaké prvky vlastně jde. Nepředstavitelná práce. A co navrhujete vy? Těším se na Vaše názory a linky do budoucna.

Update:
(www.nytimes.com,24.8.2007)
Největší francouzská banka BNP Paribas SA (BNP FP) začne počítat hodnotu aktiv svých tří fondů, které zmrazila minulý týden (7.8.2007 viz BNP Paribas pozastavila činnost třem fondům), protože investovali do amerických rizikových hypoték. Banka zastavila odchod investorů z fondů (zakázala ho), protože nemohla dostatečně přesně určit hodnotu těchto aktiv.

Komentář:
Tahle malinká zprávička přesně charakterizuje o co jde v této finanční krizi. Nikdo neumí říci jaká je hodnota "zabezpečených" cenných papírů, které drží a proto je nechce v současné době nikdo do zástavy.




1 komentář:

zdeny řekl(a)...

BNP Paribas SA (BNP FP): France's biggest bank will start calculating asset values next week on three funds it froze on Aug. 7. because they invested in U.S. subprime mortgages. The lender halted withdrawals from the funds because it couldn't find prices for some of their assets. The shares dropped 26 cents, or 0.3 percent, to 78.4 euros.