pátek 31. srpna 2007

Podle lejna na cestě mnoho nepoznáš

Nemohl jsem si odpustit překlad pěkného přirovnání v článku Marka Gilberta Unsafe at Any Rating, které jsem v češtině ještě neslyšel.
(Bloomberg, 30. srpna ) -- Sledování triků se snižováním ratingu v hustém lese finančních derivátů je jako sledování slonního lejna na cestě s cílem zjistit kolik tlustokožců se nachází v lese. Je tam určitě stádo. A je pravděpodobně mnohem větší než bychom mohli usuzovat podle výkalů, které jsme doposud uzřeli.

Komentář:
Přečtěte si poučný článek. Ve zkratce jde o to, že ty nejmáslovitější z nejmáslovitějších (rozuměj na hlavě), podle mého původci a organizátoři poslední finanční krize přecházejí do protiútoku, nechtěje na sobě nechat špínu. Ovšem, kdo jiný by mohl. Asi nikdo. Trochu mi to připomíná zemi po převratu, kdy je nerozumné propustit všechny policisty starého režimu. Nechme je vykonat černou práci a až se to uklidní tak s nima můžem zatočit. Samo jde o ratingové agentury, které určitě nehráli čistou hru. Ale teď musí smáznout miliardy ze svého ratingu cenných papírů. Kdo si to hodí? No napadají mne třeba penzijní fondy.

Žádné komentáře: