pátek 2. listopadu 2007

Finanční krize pokračuje

(Bloomberg.com 2.11.07 ) Cena akcií Merril Lynch se zřítila v šestiletém rekordu, poté co Deutsche bank prohlásila, že největší světová brokerská firma by mohla postupně odepsat dalších 10 miliard dolarů v důsledku rizikových hypotéčních aktivit. "Ztratili jsme postupně důvěru ve finace Merril Lynch", prohlásil analytik německé banky. Letošní propad je již 39 procent a ze své hodnoty (2006) brokerská firma "umazala" cca 30miliard dolarů .
Komise pro cenné papíry bude pravděpodobně vyšetřovat Merril s ohledem na možná porušení účetních pravidel. Úvahy směřují zpět k roku 2001, kdy energetická společnost Enron čistila své účetní rozvahy dočasným přesouváním svých ztrát do jiných společností, aby tak mohla hnát cenu vlastních akciíí vzhůru.

Komentář: Vždy mne v této souvislosti napadá příběh bezdomovce, který ukradne v obchodě nějakou maličkost v řádu stovek a lidé se rozčilují, že by ho měli zavřít až zčerná. Nevím jestli zčernají bývalí manažeři Enronu, ale podle mne operace s "moderními produkty bankovnictví " jsou tak neprůhledné, že ani samotní aktéři asi neví co jakou má dnes hodnotu a tomu též odpovídá ten hluboký propad M Lynche.

Žádné komentáře: